Mauritshuis en The Frick Collection - Verhalen over the Frick

English

Een nieuw huis in New York

In 1913-1914 laat Frick een nieuw huis bouwen bij Central Park aan Fifth Avenue. Architect Thomas Hastings ontwerpt een streng neoclassicistisch gebouw  Bouwkosten: bijna 5 miljoen dollar.

Frick gaat er wonen met zijn gezin en zijn collectie. De belangrijkste verdieping is de begane grond. Daar hangen de meeste schilderijen en is ook een aparte schilderijenzaal, de West Gallery. Van begin af aan is het Fricks bedoeling dat het huis ooit opengesteld zal worden als museum.

Een nieuw museum

Pas wanneer Fricks echtgenote Adelaide in 1931 sterft, kan het woonhuis van de Fricks museum worden. Maar eerst moet het gebouw aangepast worden aan de nieuwe publieke functie. Architect John Russell Pope voegt verschillende ruimtes toe, zoals de Oval Room, de East Gallery en een overdekte binnentuin, de Garden Court. In december 1935 opent The Frick Collection haar deuren voor het publiek.

The Frick Collection

The Frick Collection is het favoriete museum van velen. De bezoeker vindt er topstukken uit de kunst-geschiedenis in een gebouw dat niet onmiddellijk als een museum aanvoelt. Het is alsof de schitterende ruimtes nog steeds bewoond worden en de Fricks ieder moment kunnen terugkeren van een Europese reis. De eetkamer is gevuld met 18de-eeuwse Engelse portretten. In de zitkamer vind je meesterwerken van Holbein, El Greco en Titiaan. Dat is wat dit museum zo bijzonder maakt.

Meisje in New York

The Frick Collection en het Mauritshuis lijken op elkaar. Het zijn beide kleine musea met een topcollectie, gehuisvest in gebouwen met een huiselijke sfeer. De musea werken bovendien vaak samen. In 2013-2014 presenteerde The Frick Collection een tentoonstelling van vijftien schilderijen uit Den Haag, waaronder Vermeers
Meisje met de parel. Het was met 250.000 bezoekers de bestbezochte tentoonstelling ooit van The Frick Collection.

Lees verder over de tentoonstelling